Welke kledingmerken deugen?

Schone Kleren Campagne:

‘De kleding die je in de Nederlandse winkel tegen komt wordt gemaakt in fabrieken, in ateliers of door thuiswerkers, vooral in lagelonenlanden. De mensen die achter de naaimachines zitten – waarvan 85% vrouw – werken vaak 70 tot 80 uur per week, maar verdienen daarmee nog steeds (veel) te weinig om van te leven. Het wordt ze vaak onmogelijk gemaakt om hun gezamenlijke stem te laten horen, bijvoorbeeld via een vakbond. Discriminatie, geweld en (seksuele) intimidatie zijn geen uitzonderingen.’

Sinds ik de ‘winkel van astrid’ heb ben ik mij nog meer bewust geworden van het bestaan van de misstanden in de kledingindustrie (op het gebied van humaniteit en milieubelasting). Hebben we mogelijkheden daar iets tegen te doen? En zo ja, welke? Ik, als verkoper van kleding, voel mij op zijn minst verplicht hiervoor aandacht te hebben, en te vragen.

Tijdens mijn speurtocht op internet naar informatie over dit onderwerp ontdekte ik verschillende sites tegen van organisaties die zich actief inzetten, o.a.:

schonekleren.nl

Heel veel informatie kun je vinden op deze site.

‘…….We weten dat je het liefst een lijstje hebt met merken waar je wel en niet van kunt kopen. Helaas is er nog geen kledingmerk dat helemaal 100 % ‘schoon’ is.‘,  antwoordt Schone Kleren Campagne op de vraag: ‘Welke winkels verkopen eerlijke kleding?’ Op hun site geven zij o.a. tips om er achter te komen in hoeverre het kledingmerk ‘deugt’.

www.rankabrand.nl

‘Rank a Brand is een internationale community van verantwoordelijke consumenten die duurzame en eerlijke producten en diensten willen kopen. Rank a Brand is opgericht om consumenten te helpen verantwoorde aankoopkeuzen te maken en om merken te stimuleren om duurzaam, maatschappelijk verantwoord en transparant te worden.’

‘Bij duurzaamheid in mode, kleding en schoenen is het belangrijk dat arbeidsrechten in de kledingfabrieken worden nageleefd, zoals het verbod op kinderarbeid. Duurzame mode gaat ook over milieuvriendelijke stoffen en om het beperken van de CO2-uitstoot.’ Op www.rankabrand.nl kun je o.a. vergelijken hoe verschillende kledingmerken scoren op duurzaamheids-criteria.

www.fairwear.org

Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt.

  • Kledingmerken of bedrijven die lid worden van FWF richten zich hierbij vooral op de leveranciers in de confectie-industrie.
  • FWF beschikt over een monitoring- en verificatiemethode om toe te zien op de implementatie van de gedragscode en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

www.goedewaar.nl

Goede Waar zet zich in voor een duurzame wereld en onderzoekt daarom de mens-, dier- en milieuvriendelijkheid van producten. Dit onderzoek helpt een bewuste consumentenkeuze te maken en bevraagt daartoe bedrijven bij hun verantwoordelijkheid om duurzaam te produceren.

Op deze site kun je o.a. kleding-keurmerken vinden.

 

Meer informatieve websites e.d.

www.fashionrevolution.org

www.ecotoday.nl

www.projectcece.nl

 

Duurzame merken o.a.

Humanoid, Armed Angels, MUD jeans