Exposities

‚Flower Power, sieraden-expositie Lia Stoop | nov – dec 2019

Lia Stoop exposeert haar met aandacht en zorg ontworpen vilten sieraden in de periode november-december as.

‚De vilten bloemen zijn elk uniek, ik kan het enigszins sturen, maar de uitkomst is toch iedere keer een verrassing. Het zijn kleine sieraadjes om neer te leggen, te dragen of te geven, ‚zo omschrijft Lia Stoop haar werk. Het ambachtelijke van vilten vindt ze wonderlijk: ‚De haren van het schaap hebben kleine haakjes waardoor tijdens het viltproces de haren in elkaar haken. Door toevoeging van water en te wrijven ontstaat er een lapje. Dit lapje kun je vervolgens in een vorm vilten. Door krimpen en ”geheugen” van het materiaal behoudt het zijn vorm.’

De ontwerpster over haar inspiratie voor deze collectie vilten bloemen: ‘Eigenlijk kan veel mij inspireren maar vooral de natuur. De natuur buiten als ook de innerlijke natuur van de mens, wat beweegt iemand.
Mijn werk ontstaat door met verwondering te kijken naar vormen, kleuren en materialen. Spelen met de materie, experimenterend te ontdekken. Het intuïtief laten gebeuren in samenwerking met de natuur. Een ritueel of symbool kan mij daarbij helpen. Daar word ik blij van. Het verhaal erachter maakt het compleet.’

Lia Stoop (1962, Haarlem) heeft de opleidingen voor Creatieve Handvaardigheid, Creatieve Therapie en Kunstzinnig Dynamische Coaching gedaan.

Geschiedenis-weetje over vilt
Vilt is vermoedelijk de eerste vorm van textiel. De oudst gevonden resten van vilt zijn van 6500 jaar voor Christus. Volkeren die nog verbonden zijn met de natuur zoals nomaden maken gebruik van wol en het vilten.

________________________________________________________________________________

Eerdere exposities

Sieradenexpositie ‘Goed idee!’ | 3 nov – 31 dec 2018

Woodgive, Anke Meulendijks

Sieraden gemaakt van restmaterialen, origineel en met zorg en aandacht ontworpen door Anke Meulendijks van Woodgive. ‘Sieraden gemaakt van mooi materiaal dat ik graag hergebruik en daarmee een tweede leven geef,’ aldus de ontwerpster. Zoals de Goed idee!-oorbellen gemaakt van gloeilampjes. ‘Vroeger versierden deze de kerstboom, nu versieren ze ons. De kaartjes waaraan ze hangen zijn gemaakt van verzenddozen-karton. Voor de achterkant van de oorbel is gebruik gemaakt van fietsband. Ook de Koffieboon-oorbellen, Kolibrie-hanger en haar-pinnen zijn gemaakt van restmateriaal. Deze manier van werken onderstreept het motto: ‘Samen minder weggooien en genieten van de mooie dingen in het leven’, merkt Anke op.
Dit is de eerste keer dat de sieraden-collectie aan het publiek wordt getoond.

Anke Meulendijks (1991, Den Helder) studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft (2016). Ze studeerde af met het project Verpakkingsvrij boodschappen doen voor een breed publiek. In haar vrije tijd creëert ze met bestaande materialen nieuwe producten. Ze maakt daarbij graag gebruik van de lasersnijder.  De ontwerpster werkt ook in opdracht (awoodgive@gmail.com).

 www.woodgive.nl