Exposities

Kunst als sieraad | 17 nov – 23 dec 2021

Voorgedragen hedendaagse kunstsieraden te bewonderen (en ook te koop) in de sieraden-vitrine.

‘Dwarrelcollier’, ‘Bubbelsieraad’, ‘Touch by Brilliance’ zijn enkele van de titels van de tentoongestelde kunstsieraden.

Lang was november de ‘Maand van het kunstsieraad’ bij kunstuitlenen en galeries. Dit met de bedoeling het kunst-sieraad onder de aandacht te brengen van een breder publiek.

De voormalige Stichting Kunstuitleen Zwolle nodigde 27 jaar lang -laatste keer in 2016- ieder jaar een andere sieraden-kunstenaar uit om het Sieraad van het Jaar te ontwerpen. De groep verzamelaars werd jaarlijks groter. Daar het jaarsieraad slechts in kleine oplage werd gemaakt, grepen sommigen ernaast. Mogelijk bij deze een nieuwe kans: enkele van deze Sieraad van het Jaar-sieraden zijn ingebracht voor verkoop. Alleen bezichtigen is al een grote vreugde! Naast deze jaarsieraden zijn sieraden van verschillende sieraden-ontwerpers te bewonderen (en te koop): Ela Bauer, Hilde Foks, Uli Rapp, Elisabeth Koetsier, Dinie Bezems, Machteld van Joolingen, Floor Max, Sasja Saptenno, Herman Hermsen, Mecky vd Brink, Marjan Sturkenboom Roelinde Boot, Ineke Otten.

BORO in de etalage | 30 okt – 12 dec 2020

Gedurende deze expositie is met BORO-techniek bewerkte kleding te bewonderen en te koop.

BORO is een Japans ambacht waarbij textiel zichtbaar wordt hersteld, verstevigd en verfraaid,’ legt Renée van Cootwijk uit. ‘Dit gebeurt met de hand: simpele rijgsteken en toevoeging van gebruikt textiel maken een versleten kledingstuk weer als nieuw.’
Deze techniek is in de 17e eeuw in het noorden van Japan ontstaan als gevolg van armoede. Er was schaarste en het koude klimaat verhinderde het verbouwen van katoen.

Renée van Cootwijk (links) en Karen Lamsvelt
Foto: Gert-Jan Makaske

Het herstellen van textiel past in de huidige trend waarin we op zoek zijn naar hergebruik van onze spullen, duurzaamheid. BORO is een vorm van Slow Fashion als reactie op Fast Fashion. In plaats van een kapot kledingstuk in de textielcontainer te werpen maak je er weer een als-nieuw kledingstuk van.

BORO tot kunst verheven
BORO is inmiddels herontdekt door modeontwerpers als o.a. Comme des Garcons, Maison Martin Margiela en Koromo Kyoto. Deze laten zich inspireren door de ambachtelijke uitstraling van de BORO-techniek. Veel toepassingen zijn vooral terug te vinden op denim.

Renée en Karen, bevriende buren, werken sinds twee jaar samen: ‘BORO is voor ons niet alleen het opleuken van je spijkerbroek of jasje. Het is het blij zijn met je kledingstuk, het persoonlijk maken, gebruiken wat je al hebt en het daarmee een langere levensduur geven. Door een kledingstuk bewerkt met BORO te dragen maak je een statement: je bent uniek, want er is er geen één hetzelfde, het is mooi, je kledingstuk gaat langer mee en je hoeft niks nieuws te kopen.’

Renée van Cootwijk (Rotterdam, 1962) is textielchirurgijn. Ze woont sinds haar opleiding Verpleegkunde in Zwolle en werkte in uiteenlopende branches (zorg, uitvaart, horeca, detailhandel). De fascinatie voor mode en textiel was er altijd al. De techniek van het toepassen van BORO heeft ze zich meer dan vijf jaar geleden eigen gemaakt via o.a. cursussen, workshops en heel veel experimenteren.
Karen Lamsvelt, geboren in Zimbabwe, werkt in de zorg. Zij is geënthousiasmeerd door Renée en heeft van haar de BORO-techniek geleerd.

Volgen via instagram #winkelvanastrid #reneevancootwijk #buurvrouwsbizniz

Toegepaste BORO-techniek
Foto: Harold Makaske

‚Flower Power, sieraden-expositie Lia Stoop | nov – dec 2019

Lia Stoop exposeert haar met aandacht en zorg ontworpen vilten sieraden in de periode november-december as.

‚De vilten bloemen zijn elk uniek, ik kan het enigszins sturen, maar de uitkomst is toch iedere keer een verrassing. Het zijn kleine sieraadjes om neer te leggen, te dragen of te geven, ‚zo omschrijft Lia Stoop haar werk. Het ambachtelijke van vilten vindt ze wonderlijk: ‚De haren van het schaap hebben kleine haakjes waardoor tijdens het viltproces de haren in elkaar haken. Door toevoeging van water en te wrijven ontstaat er een lapje. Dit lapje kun je vervolgens in een vorm vilten. Door krimpen en ”geheugen” van het materiaal behoudt het zijn vorm.’

De ontwerpster over haar inspiratie voor deze collectie vilten bloemen: ‘Eigenlijk kan veel mij inspireren maar vooral de natuur. De natuur buiten als ook de innerlijke natuur van de mens, wat beweegt iemand.
Mijn werk ontstaat door met verwondering te kijken naar vormen, kleuren en materialen. Spelen met de materie, experimenterend te ontdekken. Het intuïtief laten gebeuren in samenwerking met de natuur. Een ritueel of symbool kan mij daarbij helpen. Daar word ik blij van. Het verhaal erachter maakt het compleet.’

Lia Stoop (1962, Haarlem) heeft de opleidingen voor Creatieve Handvaardigheid, Creatieve Therapie en Kunstzinnig Dynamische Coaching gedaan.

Geschiedenis-weetje over vilt
Vilt is vermoedelijk de eerste vorm van textiel. De oudst gevonden resten van vilt zijn van 6500 jaar voor Christus. Volkeren die nog verbonden zijn met de natuur zoals nomaden maken gebruik van wol en het vilten.

________________________________________

Eerdere exposities

Sieradenexpositie ‘Goed idee!’ | 3 nov – 31 dec 2018

Woodgive, Anke Meulendijks

Sieraden gemaakt van restmaterialen, origineel en met zorg en aandacht ontworpen door Anke Meulendijks van Woodgive. ‘Sieraden gemaakt van mooi materiaal dat ik graag hergebruik en daarmee een tweede leven geef,’ aldus de ontwerpster. Zoals de Goed idee!-oorbellen gemaakt van gloeilampjes. ‘Vroeger versierden deze de kerstboom, nu versieren ze ons. De kaartjes waaraan ze hangen zijn gemaakt van verzenddozen-karton. Voor de achterkant van de oorbel is gebruik gemaakt van fietsband. Ook de Koffieboon-oorbellen, Kolibrie-hanger en haar-pinnen zijn gemaakt van restmateriaal. Deze manier van werken onderstreept het motto: ‘Samen minder weggooien en genieten van de mooie dingen in het leven’, merkt Anke op.
Dit is de eerste keer dat de sieraden-collectie aan het publiek wordt getoond.

Anke Meulendijks (1991, Den Helder) studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft (2016). Ze studeerde af met het project Verpakkingsvrij boodschappen doen voor een breed publiek. In haar vrije tijd creëert ze met bestaande materialen nieuwe producten. Ze maakt daarbij graag gebruik van de lasersnijder.  De ontwerpster werkt ook in opdracht (awoodgive@gmail.com).

 www.woodgive.nl